Diëtistenpraktijk Simoens

0478/90.03.09
Fruit en groenten nemen een heel belangrijke plaats in in onze voeding. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt 400 tot 800 gram fruit en groente per dag aan. Dat is niet niks. Daarom krijgen ze ook zo'n belangrijke plaats in de voedingsdriehoek. Om die aanbeveling te halen zou je 5 porties (80g) per dag moeten eten. Theorie en praktijk liggen echter ver uit elkaar.

VOEDINGSGROEP ONDER DE LOEP: FRUIT & GROENTEN

Volgens de laatste Belgische Gezondheidsenquête in 2013 haalt slechts 1 op de 10 mannen de dagelijkse 5 porties fruit en groenten. Bij vrouwen is dat 1,4 op de 10.

Fruit en groenten krijgen heel wat ruimte in de voedingsdriehoek, maar opgelet: de verdeling is van belang. Groenten moeten op je bord een belangrijkere plaats innemen dan fruit. In grote hoeveelheden kan fruit namelijk problemen opleveren voor de koolhydraatstofwisseling. Hoewel we meer groenten eten dan fruit, is de consumptie van groenten toch afgenomen sinds 2008. De aandacht moet daarom vooral uitgaan naar groeten, bereid en rauw, als voedingsdoelstelling . Een van de 5 dagelijkse porties mag bestaan uit vruchtensap zonder toevoegingen. Maar let op: de WGO beschouwt vruchtensap als bron van vrije suikers. De consumptie ervan moet dus beperkt blijven, net als die van toegevoegde suikers. Naast het vaak verkeerd begrepen en verkeerd toegepaste kwantitatieve concept 'vijf per dag', zijn ook de kwaliteitscriteria belangrijk: ze helpen je een goede keuze te maken en de aanbevelingen in de praktijk te brengen.

GROENTEN

Bij voorkeur : Groenten, al dan niet getransfomeerd, niet bereid , inclusief ongezouten groentesap, verse groenten, diepgevroren groenten, fijne kruiden. Bijvoorbeeld: rauwkost, witlof, diepgevroren bladspinazie (zonder room), bieslook, basilicum, peterselie, courgette, tomaat,...

Getolereerd : Verse of diepgevroren bereide groenten, groentesoep waarvan minimum 40% groenten, groenten in blik. Bijvoorbeeld: Ratatouille in blik/glas, zongedroogde tomaten in olie, gestoofde wortelen en erwten, bloemkool in kaassaus uit diepvries,...

Af en toe : Groenten bereid met zout en dierlijke of plantaardige vetstoffen die rijk zijn aan verzadigde vetzuren of transvetzuren. Bijvoorbeeld: rauwkostsalade met mayonaise, groenten met room/kaassaus, groentenroomsoep,...

FRUIT

Bij voorkeur : Fruit, al dan niet getransformeerd, maar niet bereid: vers, diepgevroren. Bijvoorbeeld: appel, peer, kiwi, sinaasappel, verse fruitsalade, fruitcocktail op sap, ...

Getolereerd : Vruchtensap 100% fruit, smoothies zonder toegevoegde suikers, gedroogde vruchten. Bijvoorbeeld: sinaasappelsap vers, gedroogde abrikozen, vijgen, rozijnen,...

Af en toe : Fruit met toegevoegde suikers. Bijvoorbeeld: diepgevroren frambozencoulis, vruchtenmoes, fruitcocktail op siroop,...

BESLUIT:

  • Eet minstens 2 tot 3 stukken fruit op een dag, bij ontbijt of als tussendoor/dessert. Variatie is belangrijk!

  • Eet iedere dag een rauwkost, ongeveer 150g, ofwel bij de broodmaaltijd, ofwel tussendoor, of beide.

  • Neem bij de warme maaltijd altijd uw groenten, ongeveer 250g, voor de helft van uw bord. En ook hier mag variatie niet vergeten worden!