Diëtistenpraktijk Simoens

0478/90.03.09
Wat is kokosbloesemsuiker nu precies? Kokosbloesemsuiker wordt gewonnen uit het sap van de bloesems van de kokospalm. Dit suiker wordt steeds meer gebruikt als toegevoegd suiker en krijgt de positieve noot 'gezonder' te zijn dan gewone suiker. Is dit nu wel zo?

KOKOSBLOESEMSUIKER, 'EEN GEZOND ALTERNATIEF?'

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onlangs nog haar aanbevelingen voor de maximale inname van toegevoegde suikers naar beneden bijgesteld. Maar terwijl toegevoegde suikers de 'zwartepiet' toegespeeld krijgen, slagen andere suikers er juist in om een positief en zelfs gezond imago te creëren. Zo wordt kokosbloesemsuiker voorgesteld als een gezond, natuurlijk en voedzamer alternatief voor gewone suiker. Is dit nu feit of fictie?

Kokosbloesemsuiker wordt gewonnen uit het sap van de bloesems van de kokospalm. Deze suiker wordt soms verward met de palmsuiker: dat is een gelijkaardig product, maar afkomstig van een ander soort palmboom. Het sap wordt verwarmd, waardoor het water verdampt. Wat overblijft, zijn bruin kristallen. De smaak lijkt een beetje op die van bruine suiker , maar dan minder karamelachtig.

Van kokosbloesemsuiker wordt gezegd dat het een lage glycemische index heeft (35). Een glycemische index is het vermogen van een voedingsmiddel om de bloedsuiker (glycemie) te doen stijgen. Het is een maat voor de snelheid waarmee een koolhydraatbevattend voedingsmiddel wordt verteerd en geabsorbeerd tijdens de postprandiale periode. Referentie waarde is deze van glucose (100).

Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar is het wel echt waar? Deze bewering is slechts gebaseerd op 1 enkele studie waaraan 10 personen deelnamen. In deze studie werd kokosbloesemsuiker vergeleken met glucose toegediend in vloeibare vorm, terwijl deze suiker kristalvormig is. In werkelijkheid bestaat kokosbloesemsuiker hoofdzakelijk uit suiker of saccharose (70-80%) en bevat 3-10% glucose en vrije fructose . Er is dus niks bijzonder aan kokosbloesemsuiker. Als toegevoegde suiker lijkt het sterk op gewone suiker, honing of agavesiroop. Net zoals 'selderijzout' in wezen gewoon NaCl is, is kokosbloesemsuiker vooral suiker!

Kokosbloesemsuiker is wel minder geraffineerfd dan witte suiker en bevat daarom meer micronutriënten (kalium, magnesium, zink, vit. B,...) en vezels. Toch heeft dat alles weinig invloed op de werkelijke voedingswaarde: je moet namelijk rekening houden met de hoeveelheden suiker die daadwerkelijk worden gebruikt, en niet met de standaardhoeveelheden van 100g.

De zoetkracht van kokosbloesemsuiker is vergelijkbaar met die van gewone suiker. Het is dus niet zo dat je er minder van gebruikt en zo het aantal calorieën beperkt. Kortom: je kunt best kiezen voor kokosbloesemsuiker in plaats van geraffineerde suiker, maar dat zal uit voedingsoogpunt weinig verschil maken. Kokosbloesemsuiker blijft een bron van toegevoegde suikers en dient dus, net als die andere toegevoegde suikers, met mate te worden gebruikt.

Bron: Food in Action nr. 27, juni 2015