Diëtistenpraktijk Simoens

0478/90.03.09
Ooit werd haver gezien als voedingsmiddel voor de lagere klassen, maar dit is veranderd vanwege alle bevorderlijke eigenschappen die het heeft. Haver toevoegen aan elke soort maaltijd is een goede gewoonte om gezond te blijven.

De dagelijkse consumptie van haver verlaagt de cholesterol, reguleert spijsverteringsprocessen en geeft ons een significant hoeveelheid vezels.

Bij elke soort bereiding is HAVER een graan dat rijk is aan proteïnen, onverzadigde vetten en vitamine B. Het is het soort graan met de hoogste concentratie van vitaminen en mineralen. De bevorderende eigenschappen voor de huid zijn erg bekend en de kwaliteiten om de darmbeweging te reguleren ook. De voordelen van haver zijn talrijk en bijna iedereen kan van ze genieten.

Haver wordt al meer dan 4.000 jaar geconsumeerd. In de oudheid werd het gezien als een voedingsmiddel voor de lagere klassen, maar deze perceptie is nu veranderd vanwege alle bevorderlijke eigenschappen die het heeft. Om deze reden is haver toevoegen aan elke soort maaltijd (of het nu ontbijt, snack, avondmaal,... zijn) één van de beste gewoontes om je te helpen gezond te blijven.

Verschillende manieren om haver te eten.

Haver wordt op twee manieren geconsumeerd:

  1. havervlokken
  2. zemelen

Het primaire verschil tussen de twee is het proces waarop de twee varianten gemaakt worden. Volkoren haver is het vers gesneden deel van het graan, gepeld en geroosterd. Om havervlokken te maken, wordt de volkoren graan geschild en in kleinere stukjes gesneden en tot slot versneden om vlokken te vormen. Bij haverzemelen wordt de volkoren haver vermalen, zonder maar iets te verwijderen van het graan.

Als gevolg bestaan haverzemelen voornamelijk uit de buitenste laag van het graan, wat inhoudt dat het meer proteïnen en minder koolhydraten dan havermout bevat. Over het algemeen eet men liever haverzemelen, omdat het meer voedingsstoffen bevat (vooral vezels). Er is echter geen bewijs dat dit alternatief significant beter voor je gezondheid is dan de andere variant. Als je ze elke dag eet, zullen beide soorten je helpen om je cholesterol te verlagen en de spijsvertering te reguleren en ze zijn allebei rijke bron aan vezels.

GEZONDHEIDSVOORDELEN van haver.

Haver bevat een overvloed aan proteïnen en koolhydraten, gezonde vetten (onverzadigd vet en linolzuur), vitaminen, mineralen en spoorelementen. Deze eigenschappen maken dit graan een rijke bron van energie, waardoor je het gevoel van vermoeidheid vermijd dat veroorzaakt wordt door lage glucosewaarden

Dit graan is een uitstekende bron van B-vitaminen, vitamine A, vitamine E en vitamine D. Het bevat ook mineralen, zoals calcium, dat osteoporose voorkomt. Het is rijk aan ijzer, dat helpt om zuurstof naar de lichaamsweefsels te brengen. Naast dit alles biedt haver ook zink, wat een erg belangrijke rol speelt bij het functioneren van insuline.

Nog een eigenschap van haver is dat het voor 25% uit proteïnen bestaat, wat meer dan elke andere soort graan is. Zo heeft haver bijvoorbeeld een vergelijkbare hoeveelheid proteïnen als vlees, melk en eieren. Op deze manier gebruikt ons lichaam de proteïnen van haver om onze spieren te vormen. Daarnaast is proteïne ook nodig om onze spiermassa te behouden.

De schil van haver bevat 6 van de 8 essentiële aminozuren, namelijk: isoleucine, leucine, lysine, methionine en fenylalanine. Deze helpen om slechte cholesterol te verwijderen (LDL) en stimuleren de lever om meer lecithine te produceren, dat helpt om zware metalen uit het lichaam te zuiveren. Dit maakt haver het meest complete graan dat er is. In vergelijking: tarwe bevat maar 1 essentieel aminozuur en gerst en rogge geen.

Daarnaast zijn de bèta-glucanen die in dit voedsel zitten componenten die cholesterol en galzuren in de darmen absorberen. Dit helpt om te voorkomen dat schadelijke componenten in het lichaam terechtkomen en zorgt dat ze op een natuurlijke manier geëlimineerd worden.

Haver heeft ook eigenschappen die bevorderlijk zijn voor de huid. Je kan het vinden in verschillende crèmes, zalven en zepen om te exfoliëren en bevochtigen. Daarnaast kan het nemen van een bad met graan gebruikt worden om verschillende ziektes, infecties en huidirritaties te bestrijden. Dit komt vanwege de verzachtende eigenschappen die het heeft. Het kan ook gebruikt worden als een erg effectief huismiddel om herpes en waterpokken te bestrijden.

Tot slot heeft dit graan een hoop vezels (vooral haverzemelen), wat helpt om het darmkanaal te reguleren en cholesterol te verlagen. Vanwege dit feit is het niet alleen een effectief middel tegen constipatie, maar vermindert het ook galzuur door de toxische capaciteit te verminderen.

DE VOORDELEN VAN HAVER VOOR JE GEZONDHEID.

Reguleert het spijsverteringsstelsel

Vanwege de goede hoeveelheid oplosbare vezels helpt haver om voedsel te verteren en het spijsverteringsstelsel te reguleren. Haver eten voorkomt constipatie en bevordert de darmbeweging. Daarnaast helpt een glas water met een theelepel havermout om zure reflux en brandend maagzuur te verlichten.

Verlaagt de cholesterol

Elke dag volkoren granen consumeren is een goede manier om de triglyceridenwaarden en slechte cholesterol in het bloed te verminderen. Dankzij de linolzuur en vezels die het bevat, helpt haver om te voorkomen dat cholesterol door de darmen gaat. Tegelijkertijd reinigen de vezels ook de vetafzettingen die ophopen op de wanden van de slagaders. Dit alles helpt om het lichaam te beschermen tegen de ontwikkeling van hypertensie een hartaanval of andere hart- en vaatproblematiek.

Houdt de bloedsuikerspiegel onder controle

Haver is sterk aanbevolen voor diabetici, aangezien de oplosbare vezels de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Omdat het de absorptie van suiker in de darmen vermindert, verlaagt het ook de bloeddruk. Het is belangrijk om op te merken dat in tegenstelling tot andere granen, dit graan meer koolhydraten biedt dan andere soorten vezels.

Regenereert weefsels

Aangezien het rijk is aan proteïnen, zorgt het eten van haver ervoor dat de productie en ontwikkeling van nieuwe weefsels in het lichaam bevorderd wordt.

Het houdt je verzadigd

Een ontbijt met haver geeft je lichaam langer een verzadigd gevoel dan met granen en melk. Dit komt omdat haver koolhydraten bevat die langzaam geabsorbeerd worden, wat langer voor een verzadigd gevoel zorgt en zorgt voor een betere controle van de bloedsuikerspiegel.

Het is bevorderlijk voor de huid

De vlokken van dit graan hebben een krachtig reinigend effect op de huid. Het absorbeert alle vuil en afval dat opgehoopt zit in de poriën, wat een diepe reiniging biedt. Op deze manier wordt het een natuurlijke manier om de pH van de huid in balans te houden zonder sterke chemicaliën te gebruiken. Daarnaast zijn de oliën die in haver zitten geweldig om uitdroging van de huid te voorkomen. Haver kan eveneens erg ontspannend zijn, waardoor het je helpt om in slaap te vallen.

Het kan je helpen om gewicht te verliezen

Elke dag haver tijdens het ontbijt eten helpt mensen om hun gewicht onder controle te houden en geleidelijk aan gewicht te verliezen. Je kan havermout of havervlokken met een glas melk of gemengd met yoghurt eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is twee eetlepels, zodat we niet de aanbevolen hoeveelheid calorieën overschrijden.

Het bevat vitamine B-complex

Vitaminen zoals B1 en B2 zijn essentieel voor het goed functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel. Ongeveer 100 gram haver voldoet voor 40% aan de dagelijkse hoeveelheid vitamine B1.

Het is goed voor de schildklier

Haver eten helpt om hypothyreoïdie te voorkomen, omdat het jodium bevat, dat een mineraal is dat de schildklier helpt om goed te functioneren.

Algemeen

Haver kan door iedereen geconsumeerd worden; het maakt niet uit hoe oud je bent. Er zijn geen slechte effecten vastgesteld en ook geen tegenstrijdige berichten beschreven over het eten van haver als je de juiste en aanbevolen doseringen aanhoudt. Het is echter wel mogelijk dat een kleine groep allergisch is voor haver.

Hieronder nog kort een voorbeeld van ontbijtrecept met haver. Voor meer recepten omtrent haver of havermoutpap, mag u altijd contact met mij opnemen.

ONTBIJTRECEPT

Ingrediënten: 1/2 kopje haver, 6 amandelen, 2 walnoten, honing, 1 thl rozijnen, kaneel, kardemom, gember

Laat de haver een nacht weken. Giet het de volgende dag af en doe de haver in een pan met een half kopje vers water. Voeg kaneel, kardemom en snufje gember toe terwijl het kookt. Voeg een beetje meer water toe als het dik begint te worden, zodat je voorkomt dat de haver aan elkaar blijft plakken. Je kan de haver zoeten met een beetje honing naar eigen smaak, of vers fruit toevoegen. Voeg vervolgens de rozijnen en gesneden amandelen en walnoten toe en het is klaar. Je kan ook cacaopoeder, gedroogde of verse bosbessen, stukjes banaan, jam,... toevoegen.