Diëtistenpraktijk Simoens

0478/90.03.09
De ultieme zomerdag = mooi weer en een gezellige barbecue met familie of vrienden. Zorg ervoor dat het veilig en gezond blijft! Hierbij een aantal eenvoudige tips waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan.

De ultieme zomerdag = mooi weer en een gezellige barbecue met familie of vrienden. Zorg ervoor dat het veilig en gezond blijft!

Hierbij een aantal eenvoudige tips waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan:

Barbecue is meer dan gegrild vlees. Het kan ook met meer variatie, evenwichtiger en lijnvriendelijker.

 • Vervang de vleesbrochette door een visbrochette of prik wat gamba's op een spies.
 • Bereid vis 'en papillot', samen met wat verse groenten en kruiden verpakt in aluminiumfolie.
 • Beperk het aantal stukken vlees/vis tot 2 stuks per persoon, maar voorzie een ruim aanbod aan smaakvolle bijgerechten zoals groenten, gekookte of in de oven bereide aardappelen of pastasalade.
 • Groenten bevatten essentiële voedingsstoffen en zorgen voor kleur op ons bord. Groenten kunnen natuurlijk rauw geserveerd worden, maar zijn ook heel lekker gegrild op de barbecue met verse kruiden.

Maak een groentespies van ui, paprika, courgette, kerstomaat, champignon, aubergine. Tip: doe een klein beetje aluminiumfolie aan het uiteinde van het brochettestokje, zo verbrand het stokje niet en kan je ze gemakkelijk draaien. Groenten kunnen ook rechtstreeks op de rooster gegrild worden. Bestrijk ze met wat olijfolie en kruid naar smaak (rozemarijn, tijm,laurier, peper, ...). Leg ze op de zijkant van je rooster waar het niet te warm is.

 • Gepofte (zoete) aardappel. Verpak de (zoete) aardappel in aluminiumfolie en leg ze op de rooster. Afhankelijk van de grootte zijn ze in ongeveer 20 tot 30 minuten klaar.
 • Kies je voor rijst en pasta als bijgerecht, kies dan zeker voor volkoren soorten. Breng ze op smaak door toevoegingen zoals paprika, komkommer, avocado, rozijnen, noten, olijven, fruit.
 • Vermijd te veel sausjes. Kies eerder voor een vinaigrette of maak een slank slasausje (1 eetlepel dressing aanlengen met 4 eetlepels magere yoghurt, breng op smaak naar eigen wens met bv verse kruiden zoals bieslook, ajuin, peterselie, ....

1 eetlepel mayonaise levert 185 kcal, 1 eetlepel slank slasausje ongeveer 30 kcal

 • Als afsluiter .... Kies voor een lekker en calorievriendelijk dessert zoals een vers fruit of een bolletje (zelfbereide) sorbet. Je kan de laatste warmte van de BBQ nog gebruiken om een fruitbrochette te roosteren of schijfjes appel, banaan of een sneetje ananas te garen.

Wees bewust met wat je op je bord legt. De regel is en blijft 3 voedingscomponenten:

 • Vlees, vis, ei of vegetarisch
 • Groenten (deze neemt de helft van je bord in)
 • Koolhydraten: aardappelen of pasta of rijst of brood

Probeer bij de koolhydraten niet te overdrijven, kies voor slechts 1 soort per BBQ. Er zijn vaak genoeg BBQ's tijdens de zomermaanden waarbij je daar voldoende kan afwisselen binnen diezelfde groep.

Geniet er van en eet smakelijk!